IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли държавата да подкрепи зеленчукопроизводството с временно премахване на ДДС?

Над 95% от оранжериите в България в момента са празни заради дъмпинг, посочи Иван Кабуров

23:33 | 14.12.22 г. 2

През месец януари не е рентабилно отглеждането на зеленчуци и над 95% от оранжериите в България в момента са празни. Нужни са по-строги правила, за да има проследяемост на земеделската продукция. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Иван Кабуров от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

„Причината за ниската рентабилност на българската земеделска продукция е в "нерегламентирания внос от Турция и Албания“, обясни той и потвърди, че голяма част от зеленчуците са третирани със забранени от ЕС препарати, но контролът не е достатъчен, за да се спре тази продукция.

Кабуров съобщи, че проблемите, които през последните четири-пет месеца имат зърнопроизводителите заради вноса на украинска пшеница и царевица, са довели до фалит много от тях.

„За да бъде по-устойчиво българското земеделие, държавата трябва да подкрепи зеленчукопроизводителите, като например премахне ДДС на продукцията за срок от две години. Само така българският сектор зеленчукопроизводство може да бъде по-устойчив и по-конкурентен на вносната продукция и на тези, които продават без документи“, смята той.

По думите на земеделския производител секторът трябва да бъде освободен от ДДС поне за две години, за да се осветли. „Следващите две години да се въведе постепенно ставката обратно, за да се възстанови загубата в бюджета. Ефектът ще бъде, че ще има много повече регистрирани фирми, много повече ДДС. Защото ние, производителите, които сме регистрирани по ДДС, нямаме равен старт. Хиляди тонове продукция се продава без ДДС и това ни убива", коментира Кабуров.

Десислава Кабурова, носител на наградата „Най-добър проект за подобряване на селските райони“ на Осмия конгрес на младите фермери в Брюксел, каза, че проектът ѝ е за хидропонно отглеждане на зеленчуци. Тя също е на мнение, че "единствено и само земеделието ще ни изкара от кризата".

Какви са предимствата на семейния бизнес? Ориентират ли се земеделските производители в националните и европейски програми за подпомагане? Ще стане ли българското земеделие стабилно и устойчиво? Какви са възможностите за развитие на младите фермери? Защо подкрепата за отопляема и неотопляема енергия със субсидия е една и съща?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още